Fordømte ’94 er et portrett av en generasjon på 1990-tallet som søkte etter sin egen identitet og var fan av alternative kulturer. Det er en rørende historie om oss som unge, når alle er imot hele verden og forsøker å ikke bli som «en av dem». Men er det mulig? Kan man holde det løftet?

Europrize

Handlingen er lagt til 1990-tallet i den latviske byen Jelgava og beskriver den voldsomme intensiteten i datidens alternative kultur med heavy metal musikk. Joņevs tar leseren med dypt inn i den verden han beskriver. Han kombinerer den intime dagboken til en ung gutt som forsøker å finne seg selv ved å bli med i en subkultur, med en dyktig, detaljert og nærmest dokumentarisk fremstilling av starten på Latvias andre periode som selvstendig stat. Historien er spesielt fengslende for generasjonen som opplevde hendelsene som er beskrevet i boken. Joņevs er den første forfatteren som bruker episoder fra denne perioden i en ren litterær fremstilling.

Arendal bibliotek

Erlend Erichsen, Magnus Paulsen, Jānis Joņevs og Snorre Karkkonen Svensson i Bergen Litteraturhus. Der var de for å promotere Jānis Joņevs’ roman «Fordømte 94», som vant EUs litteraturpris i 2014. Den er inkludert blant 100 verk som er kåret til det beste av latvisk litteratur gjennom tidene. Foto: Bokbyen forlag

Kulturrådet

I 10. mai kl 20:00 i Litteraturhuset i Bergen møt Jānis Joņevs, forfatteren av Fordømte 94, den prisbelønte oppvekstromanen om opprør og metal, samt den første romanen oversatt direkte fra latvisk til norsk av Snorre Karkkonen Svensson, språklig konsulent Inga Bērziņa.

Latvisk forening i Bergen

Filmen «Jelgava ’94» på engelsk og nynorsk (2019)

Filmen «Jelgava ’94» er basert på Jānis Joņevs debutbok (Fordømte 94 på norsk) som ble en enorm suksess i hjemlandet og forfatteren ble blant annet tildelt EUs litteraturpris i 2014. Den har blitt beskrevet som latvisk litteraturs svar på Beatles av Lars Saabye Christensen.

Fordømte 94 foregår i byen Jelgava like sør for Rīga der den sære ungdomsgjengen lever i sin egen blackmetalfantasi med norsk black metal som den store ledestjerna. Oversetteren Snorre Karkkonen Svensson, født 1977, arbeider med språk, litteratur og pedagogikk i Latvia, Litauen og Norge.

Kilde Allwester