Feiringen av livet er en roman om mangfoldigheten som knytter menneskene sammen. Historia tar utgangspunkt i Eleonoras død. Datteren Helēna har aldri hatt nær kontakt med henne, men følger nå moras ønske og inviterer sju for henne helt fremmede til begravelsen. I natta etter begravelsen forteller de sju skikkelsene fra fortida hver si historie med Eleonora som hovedperson. Fortellingene viser Helēna sju ukjente sider av mora, en innsikt som i nattas løp gir henne et nytt forhold til mora, til seg selv og til framtida.

Nora Ikstena, født 1969, regnes som den viktigste yngre romanforfatter i latvisk litteratur. Hun har mottatt en rekke litterære priser for bøkene sine. Med Feiringen av livet utkommer Nora Ikstena for første gang på norsk.

Livet – verdt å feire

Landskap, mennesker, stemninger og historier veves sammen til et gjennomlyst bilde av tilværelsen, det mangfoldige og kontrastfylte livet, innhyllet i et mysterium fra vi fødes til vi dør.

Ubegripelig, men fascinerende, og det eneste vi har. Bare dette er det all grunn til å feire, slik Nora Ikstena gjør det i et kjærkomment møte med diktekunsten i det moderne Latvia.

Dagbladet

Inga Bērziņa har oversatt fra latvisk, og dette er den andre latviske romanen på Bokbyen Forlag. Den første var Fordømte ’94 av Jānis Joņevs (2016).

Omslag: Gabriele Patella/Monsonforstock